Nagysz?kelyi "kelt-s?lt-f?tt" cip?
sponsored links
Azt nem tudom, hogy ez val?j?ban micsoda? Lehet h?vni cip?nak, pog?cs?nak, att?l f?gg, hogy mekkora a kisz?r?d, de lehet g?zgomb?cnak nevezni, ?n am?gy a kn?dlif?l?k csal?dj?ba sorolom. Egy biztos, minden v?rakoz?somat fel?lm?lta!
Nagysz?kelyiekkel besz?lgettem a f?szbukon, nan?, hogy kaj?kr?l. A praj mibenl?t?r?l folyt a diskurzus, amikor megkaptam ezt a receptet. K?t forr?som is volt, az egyik g?zpog?cs?nak h?vta, a m?sik kelt-s?lt-f?ttnek. De az, hogy ez micsoda? H?t kelt-s?lt-f?tt. Sz?val lehet, pog?csa, cip?, gomb?c. B?r a gomb?cnak nem igaz?n ropog?s az egyik fele, ?s kr?mesen l?gy a m?sik!
Most mondhatn?d, hogy l?ssuk a receptet! Ok?, de van egy b?kken?! Mik?nt minden valamire val? kaj?nak ennek is van t?bb v?ltozata! R?gt?n kett?t kaptam, majd amikor sorra ker?lnek, megmondom mindkett?t.
H?t akkor v?gjunk bele!
Els?k?nt k?sz?ts egy l?gy keny?rt?szt?t. Hadd ne mondjam el, de s?, v?z, liszt, ?leszt?b?l ?ll. Ha m?g nem s?tt?l, akkor menj el Limara p?ks?g?be, ott hegyekben ?llnak a keny?r receptek.
A keny?rt?szt?t ny?jtsad ki j? egy ujjnyi vastagra, ?s b?kj ki bel?le sz?p korongokat.
?n egy nagyobb ?vegpoh?rral csin?ltam. Ezut?n v?gy egy ?nt?ttvas l?bast, aminek van j? s?lyos ?s passzentos f?d?je (nekem zom?ncos l?basom volt/van csak). Vastagon kend ki zs?rral a hideg l?bast mondja az egyik forr?s, v?konyan kend ki zs?rral a langyos l?bast, mondja a m?sik. Ha megvan, akkor s?zzad meg a zs?rt, ?s hintsed meg pirospaprik?val.
Megtettem. Ezut?n tedd bele a kerek lep?nyeket ?gy, hogy ?ssze?rjenek utas?t az egyik recept, m?g a m?sik szerint hagyjunk ?gy h?zagot, hogy ha megn?nek, akkor se ?rjenek ?ssze!
Az el?z? v?ltozatot prefer?ltam, de az?rt a pog?cs?kat megkentem zs?rral az ?rintkez?si pontokon. A k?vetkez? l?p?s, hogy felf?t?d a s?t?t, b?r a m?sodik verzi? szerint platnin s?l a finoms?g. A m?sodik verzi?t itt most egy kicsit mag?ra hagyjuk, mert ?n az els?t k?vettem.
A s?t? forr?, most forr? vizet ?nt?nk a pog?cs?k mell?, annyit, hogy ?pp ne lepje el ?ket!
Megy r? a fed?, ?s be a forr? s?t?be. Na, itt j?n a tan?cstalans?gi faktor, mert s?t?si id?re n?zv?st nem kaptam sem uk?zt, sem instrukci?t. teh?t meddig s?l, azaz f?l ?s s?l? H?t bizony ?n ?gy j? h?sz perc m?lva vettem a b?tors?got, ?s belekukkantottam! M?g nem volt j?, de ?t perc m?lva m?r l?ttam, pirosodik a teteje, ez?rt kivettem!
Megmondom az igazat, az illata csuda finom volt! Pr?b?ltam kiszedni ?ket, ?m mindegyik egy kicsit le volt ragadva, de az?rt siker?lt kib?ny?sznom a l?basb?l!
Direkt ?gy tettem t?ny?rra, hogy l?ssad az alj?t is meg a felj?t is! Vannak folytonoss?gi hi?nyok, amit viszont ki lehet kaparni a l?basb?l, ?s a kapar?k, h?t bar?tom, az azt?n csak a finom!
A cip?knak (mert nagyra szaggattam) isteni ropog?s a teteje, az alja kr?mesen l?gy! Amikor beleharaptam, a t?szta rugalmas volt, gy?ny?r?... az als? r?sze finom s?s-paprik?s... h?t mit mondjak? Isteni lett!
Most visszat?rek a m?sodik verzi?hoz. Azt platnin s?tik, amikor az alja megs?lt, akkor megforgatj?k, ?s akkor ?ntik nyakon s?s v?zzel, ?s k?szre f?l-s?l. Ez a forgat?s v?ltozat, ebben nincs gyakorlatom, majd m?g ?rdekl?d?k fel?le, ?s meg fogom azt is s?tni, f?zni!
M?st nem mondhatok, ?rdemes kipr?b?lni, ?n bablevest csin?ltam hozz?, azzal ettem, de sajnos nem lett igaz?n fotog?n, ?gy ink?bb nem mutatom meg! Ez persze nem akad?lyozott abban, hogy j? ?tv?ggyal le tudjam tolni!